Despre shaorma nu trebuie sa-ti mai fac nicio introducere. Cum sa nu cunosti preparatul cu carne si cartofi prajiti, ambele invelite intr-o lipie specifica alaturi de salata asortata si maioneza? S-a tot vorbit despre cat de grea este pentru ficatul nostru, despre caloriile goale pe care le contine. Stim, de asemenea, ca este de origine araba si ca se pot prepara si shaorme light, sau vegetariene. Iata, insa, cateva aspecte interesante despre shaorma, pe care sigur nu le cunosti inca!

  1. Shaorma inseamna, in limba turca, „rotativ”. Shaorma, shawarma, kebab, kebap sau doner kebab inseamna practic acelasi lucru: carne fripta rotativ.
  2. La inceput, carnea a fost fripta pe orizontal, asemenea protapului romanesc. Pur si simplu se infigea carnea pe un bat si se frigea la foc, consumandu-se pe parcursul frigerii, de la exterior la interior.
  3. Se spune ca shaorma prajita pe vertical este mult mai sanatoasa decat cea fripta pe orizontal. E vorba de substantele nocive din carne care se scurg vertical in jos si nu in foc unde ard si revin in carne sub forma de cenusa toxica.
  4. Shaorma clasica este shaorma de miel sau vita. Shaorma din carne de pui este o inventie pur romaneasca.
  5. Shaorma la lipie se spune ca a fost inventata de un turc emigrat in Germania. Acesta a observat ca lipia tine mult mai bine ingredientele impreuna, fara sa existe riscul ca acestea sa se piarda.
  6. Shaorma originala se consuma alaturi de salata de patrunjel, ceapa si rodie. De asemenea, vanata sau paine si legumele (sub forma de salata fatoush), muraturile si ananasul fac si ele parte din garnitura shaormei. Aspecte diferite total de meniurile din Romania care includ cartofi prajiti, salata de varza, maioneza etc.
  7. In Germania, shaorma este cea mai cunoscuta si consumata mancare de strada. In mod special dupa petreceri si seri de betie.
  8. O shaorma romaneasca contine aproximativ 1000 de calorii. Daca inlaturi cartofii prajiti si maioneza, poti manca o shaorma dietetica, satioasa si gustoasa.
  9. Shaorma poate fi preparata si in casa, dupa un meniu vegetarian: cartofi copti, lipie, salata de varza, rosii proaspete, sos din smantana si usturoi. Aceasta este ideala pentru persoanele care se lupta cu greutatea si au probleme de sanatate.
  10. Este important sa consumi shaorma preparata in shaormerii cunoscute. Astfel, eviti sa mananci o shaorma preparata cu muraturi alterate, maioneza veche, carne sau lipii expirate.