Un studiu geotehnic este o metoda prin care se verifica daca o suprafata de teren are capacitatile necesare sau indeplineste conditiile pentru a sustine in siguranta o anumita constructie. Unul dintre scopurile urmarite in cadrul acestor studii geotehnice este acela de a verifica si aprecia greutatea cea mai mare pe care suprafata de teren o poate prelua. De asemenea, in urma acestui studiu geotehnic se ofera solutii pentru aranjarea si pregatirea locului pe care urmeaza sa fie ridicat obiectivul – constructie – si totodata solutii pentru aranjarea zonelor adiacente.

Efectuarea acestor studii geotehnice are o importanta deosebita si reprezinta un etapa importanta in ridicarea oricarei constructii. In urma efectuarii unui studiu geotehnic se obtin informatii legate de natura si textura terenului de fundare si totodata ghideaza constructorul pentru dimensionarea structurii de rezistenta. Terenul de fundare este de fapt zona pe care fundatia va fi amplasata, astfel ca aceste studii geotehnice sunt deosebit de importante la realizarea proiectului fundatiei cladirii.

Rezistenta oricarei constructii porneste din fundatie. Indiferent ca vorbim despre cladiri de birouri, cladiri administrative, blocuri de locuinte sau case, poduri sau autostrazi, toate au in comun fundatia care le ofera rezistenta in timp si stabilitate. Aceasta preia efectiv toata greutatea unei constructii si o transfera solului pe care este ridicata constructia, iar un studiu geotehnic ofera informatiile necesare pentru a sti daca terenul indeplineste anumite reguli si poate suporta o asemenea greutate.

Aceste studii geotehnice trebuie executate inainte de inceperea oricarei constructii pentru a obtine cat mai multe informatii utile. Efectuarea de studii geotehnice protejeaza cladirile sau constructiile din zona si totodata ofera protectie constructiei ce urmeaza a fi ridicate, astfel ca riscul aparitiei in timp a degradarilor cauzate de un teren neadecvat sau care nu suporta un anumit obiectiv este mult mai mic.

La ora actuala studiul geotehnic este reglementat prin lege, fiind obligatoriu conform Normativ Indicativ NP 074-2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii. Trebuie stiut ca aceste documentatii pot fi de mai multe feluri si anume monitorizare geotehnica, studii geotehnice de detaliu, avize geotehnice si altele.

Efectele negative – printre care amintim si nerespectarea legii – care pot aparea ca urmare a lipsei unui studiu geotehnic trebuie avute in vedere, deoarece costurile implicate in reducerea acestor efecte sunt considerabile in unele situatii. Unul dintre aceste efecte adverse este strans legat de greutatea maxima pe care o poate suporta un teren, astfel ca daca un obiectiv depaseste aceasta greutate pot aparea rupturi si implicit avarii insemnate al constructiei. Toate aceste studii geotehnice au un rol bine definit si trebuie individualizate sau cu alte cuvinte studiul geotehnic al unui obiectiv invecinat nu este eficient si pentru obiectivul ce urmeaza a fi ridicat.

Orice studiu geotehnic indeplineste o serie de conditii si urmeaza anumite etape, iar dintre acestea amintim: observarea terenului, calcularea presiunii care este suportata si transmisa solului, se aleg echipamentele necesare investigatiei, se carteaza si foreaza terenul, se fac masuratori, se preleva probe si se analizeaza in laborator, se analizeaza datele de catre echipe special formate pentru astfel de activitati, iar in final, dupa toate aceste etape expuse foarte pe scurt si la care ar mai trebui mentionate multe aspecte, studiul geotehnic este oferit beneficiarului