Un comisionar vamal este o persoana juridica ce are rolul de a facilita procesul de export sau import al unor companii cu acest domeniu de activitate. Actele si documentele care sunt necesare pentru a trece marfa prin vama sunt redactate de catre un comisionar vamal, astfel ca toate companiile care importa un bun ori un produs din exterior vor trebui sa apeleze la ajutorul unui comisionar vamal ce va fi practic intermediarul intre companie si vama.

Inainte de a opta pentru serviciile unei astfel de persoane juridice trebuie sa ai in vedere si experienta sa in domeniu. Altfel spus, un comisionar vamal care activeaza de mult timp in aceasta sfera si a carui experienta este de necontestat va reprezenta o alegere perfecta. Acesta are de indeplinit unele sarcini si de respectat o serie de pasi.

Una dintre sarcinile unui comisionar vamal este aceea de a dezambala produsele la cererea autoritatilor precum si de a le ambala inapoi fara a le deteriora. Mai exact, persoana juridica mentionata anterior va declara marfa in totalitate si in detaliu, va completa actele necesare si va respecta toate legile si reglementarile impuse. De asemenea, o alta atributie a unui comisionar vamal este legata de spatiile pentru depozitare. Acesta trebuie sa detina o suprafata destinata depozitarii suficient de mare si sa asigure totodata integritatea si conservarea marfii depozitate.

Pe langa depozite, un comisionar vamal mai trebuie sa posede si echipamente speciale pentru a descarca sau incarca marfa, ori pentru a o prezenta autoritatilor precum si angajati care pot duce acest lucru la bun sfarsit fara a pune in pericol integritatea bunurilor cu care se opereaza. De asemenea, un comisionar vamal calculeaza si plateste taxele care sunt datorate statului in urma procesului de import sau export de marfuri, asadar atributiile acestuia sunt numeroase, iar experienta constituie un mare avantaj pe care orice companie ar trebui sa il aiba in vedere.

Exista doua tipuri de interactiuni intre un comisionar vamal si o companie care apeleaza la serviciile acestuia sau cu alte cuvinte doua tipuri de reprezentari pentru operatiunile vamale. Prima este cea directa atunci cand persoana juridica ce intermediaza vamuirea actioneaza in baza numelui si pe seama altei persoane. A doua interactiune este cea indirecta atunci cand un comisionar vamal duce la bun sfarsit ceea ce are de facut in baza numelui sau, dar pentru o alta persoana.

Iata, deci, care sunt unele dintre cele mai importante etape ce trebuie indeplinite de catre un comisionar vamal. Logistica si procesul de import sau de export sunt mult facilitate prin intermediul acestuia, asadar serviciile sale sunt indispensabile oricarei afaceri bazate pe tranzitul international de marfuri. Experienta pe care o are, logistica, personalul sau spatiile de depozitare, toate reprezenta elemente pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a opta pentru serviciile sale.

Daca ai nevoie de astfel de servicii si aesti in cautari, iti recomandam un comisionar vamal, in zona Bucuresti-Otopeni – click aici.