Constructia unui imobil necesita respectarea unor etape si a unor reglementari legale aflate in vigoare, iar dintre acestea amintim de obligativitatea existentei unui diriginte de santier constructii. In momentul in care esti beneficiarul unei constructii, angajarea unui diriginte de santier constructii este modalitatea ideala prin care poti scapa de grijile unei lucrari executate cu deficiente calitative cauzate de procesul de constructie sau de natura materialelor.

Foarte pe scurt, un diriginte de santier constructii este o persoana fizica ce il reprezinta pe investitor sau beneficiar in fata furnizorilor de materiale, in fata proiectantilor si asa mai departe. Acesta este insarcinat de catre beneficiar pentru a duce la bun sfarsit toate aceste sarcini precum verificarea materialelor necesare unei constructii, verificarea procesului de executare al unei constructii, verificarea concordantei dintre proiect si autorizatia de constructie alaturi de multe alte sarcini.

Legatura dintre un diriginte santier constructii – sau inspector de santier dupa cum mai este denumit – si beneficiar se face prin intermediul unui contract, iar ulterior dirigintele de santier constructii raspunde in fata legii pentru calitatea lucrarii, dar si pentru respectarea proiectului sau executarea lucrarii conform reglementarilor ce se afla in vigoare. Angajarea unui diriginte santier constructii iti ofera numeroase avantaje, iar unul dintre cele mai mari consta siguranta unei lucrari exceptionale ce respecta standardele de calitate precum si legislatia existenta la ora actuala.

De asemenea, cu toate ca o firma de constructie care se ocupa de partea de executie a unui imobil are un program prin care verifica aspecte legate de calitatea lucrarilor, un diriginte santier constructii este cel care controleaza suplimentar intreg procesul, astfel ca lucrurile nu pot fi decat pe calea cea buna. Acesta este raspunzator in fata legii precum si in fata beneficiarului, astfel ca sarcina sa nu este tocmai usoara, fiind necesara o atentie sporita pentru a nu se incalca legea sau principiile unei lucrari de calitate.

Adeseori demerarea oricarui proiect presupune aparitia unor probleme. Indiferent ca sunt probleme care impiedica pornirea efectiva a acestuia, problemele care apar in timpul desfasurarii proiectului sau aspecte negative ce impiedica finalizarea lui, mai toate proiectele pot ridica semne de intrebare, insa un diriginte santier constructii este cel care se va ocupa in mod direct de rezolvarea acestor probleme.

Responsabilitatile unui diriginte santier constructii sunt numeroase, astfel ca ajutorul sau este un mare avantaj pentru beneficiar. Inspectorul de santier este cel care va interzice utilizarea unor mijloace care nu sunt omologate precum si accesul pe santier sau in cadrul lucrarilor a unor muncitori care nu detin autorizatie pentru executarea unei lucrari unde exista reglementari legate de acest aspect. In final, un diriginte santier constructii are numeroase sarcini de indeplinit fara de care o lucrare poate suferi modificari calitative sau poate inainta mai greu.