Atunci cand ne gandim la inramarea unui tablou este logic sa luam in considerare decorul, mediul de expunere a tabloului. Insa expertii in domeniu spun ca nu este chiar asa de simplu. Greseala cel mai des intalnita, pe care o vedem, este alegerea unei rame care sa se asorteze locuintei, in detrimentul uneia care sa completeze lucrarea de arta.

Daca alegem o rama neutra, ea poate fi montata o singura data si apoi mutata dintr-o camera in alta fara probleme. Insa o rama frumoasa poate, uneori, sa produca un efect mai puternic decat lucrarea inramata in sine. Inramarea tablourilor este o arta decorativa in sine, chiar si cea mai simpla rama avand un rol estetic in sine.

Simplu este intotdeauna mai bine

Cand aveti indoieli legate de alegerea ramei, ramaneti la o rama simpla, una care sa nu copleseasca lucrarea de arta. Multi proprietari ai lucrarilor de arta aleg rame simple, albe, negre sau culoarea lemnului natural, astfel incat privitorul sa nu isi abata privirea de la tablou. In plus, asa cum spuneam mai sus, cu cat o rama este mai simpla, cu atat este mai usor ca ea sa fie mutata dintr-un decor intr-altul.

Detaliile fac diferenta

Un profesionist in arta inramarii va fi, intotdeauna atent la detaliile ramei, la calitatea acestora, de la verificarea obtinerii unor unghiuri perfect drepte atat la interiorul, cat si la exteriorul ramei si pana la asigurarea paralelismului dintre planul canvasului si planul sticlei ce acopera lucrarea, atunci cand panza este suspendata intre rama si un paravan din sticla.

De asemenea, trebuie acordata o atentie sporita finisarii materialului ramei, in special atunci cand aceasta este realizata din lemn cu patina. Exista o delimitare forte discreta intre doua extreme: o patina prea puternica, ceea ce va da impresia de rustic, batranicios si neingrijit, si o patina prea discreta, ceea ce va conduce la o rama prea lucioasa, cu aspect de kitsch.

In functie de valoarea lucrarii de arta, dar si de bugetul disponibil, este bine sa tintiti catre materiale pentru inramare – rama, sticla – de calitatea celor folosite in muzeele de arta, pentru a asigura o conservare cat mai buna a lucrarii.

Pentru mai multe informatii referitoare la inramare, rame personalizate etc, click aici.