Dantela este o tesatura cu goluri, folosita atat in creatiile vestimentare precum si pentru accesoriile decorative din locuinte. Delicata, fina si eleganta, dantela este de mai multe feluri si se realizeaza prin metode diferite, specifice fiecarei zone si preferinte.

Unde, oare, isi are radacina aceasta tesatura delicata si multifunctionala? Cine a realizat prima dantela din lume si cum a evoluat acest material atat de apreciat de designerii de astazi? Cum se realizeaza dantelele?

Istoria dantelei are la baza cateva legende invaluite in mister. Se spune ca undeva, in Venetia, in urma cu cateva mii de ani, o femeie isi astepta iubitul marinar sa se intoarca acasa. Avand un coral ca amintire de la iubitul ei, femeia a inceput sa copieze modelul coralului, cu ajutorul acului si al atei. Astfel a luat nastere prima dantela din lume.

O alta legenda dustine faptul ca dantela a luat nastere in Flandra cand o femeie a fost impresionata de panza de paianjen si a inceput sa o imite cu ajutorul impletiturilor de ata. Insa, indiferent unde a fost creata prima dantela din lume, Venetia este cunoscuta ca fiind „mama” acestei tesaturi delicate si fine, romantice si pline de mister. In timp, celebrul material a capatat diferite forme, modele, diferite metode de realizare. De la dantela realizata cu acul si ata, la dantela realizata cu bile, dantela taiata sau realizata cu panglica, dantela crosetata sau impletita – doar cateva modele cunoscute. Mestesugul s-a dezvoltat rapid, a luat amploare in intreaga Europa iar apoi s-a extins si in Asia. La ora actuala, modelele atat de variate, realizate din ate fine, din matase sau fir aurit, chiar argint, au castigat teren in industria modei si a designului de interior.

Creatorii de moda nu s-au lasat mult imp asteptati! Modele complexe, rochii, bluze sau lenjerie intima, manusi, accesorii decorative sau curele, toate au umplut podiumurile de moda scriind istorie si marcand feminitatea.

Evident ca materialul costa in functie de modul sau de realizare. O dantela din matase naturala, tesuta manual, uimeste prin finetea si delicatetea ei. Aceasta este regasita in rochiile pentru serile calduroase de vara, in rochiile de mireasa si are preturi pe masura, deseori fiind asociata cu pietre pretioase. Dantela realizata automat este din fire sintetice si se gaseste cu usurinta in orice magazin de dantele, si se folosesc la realizarea de tinute vestimentare, mai elegante sau mai obisnuite. Indiferent, insa, de aceste detalii, materialul trebuie purtat cu mandrie si feminitate, indiferent de varsta sau de ocazie.