A venit vara si legumele proaspete, de sezon, au invadat pietele. Dupa o iarna in care am gatit doar retete de mancare pe baza de carne, iata ca a venit momentul sa se bucuram de legume, sa ne vitaminizam si sa ne detoxifiem organismul. Si pentru ca din legume se pot prepara o multime de retete de mancare, noi va propunem cateva retete de mancare delicioase, cu legume de primavara. Va invit sa faceti lista, sa porniti la cumparaturi si sa va apucati de gatit.

Retete de mancare cu dovlecei

Dovlecelul este o leguma foarte gustoasa si sanatoasa. Sarac in calorii, acesta ajuta si la detoxifierea organismului. In plus, exista o puzderie de retete de mancare avand la baza dovlecelul: dovlecei pane, dovlecei pe gratar, ciorba de dovlecei dreasa cu smantana, tocanita cu dovlecel. Leguma, usor de preparat si de digerat, poate fi un succes ca garnitura pentru friptura sau intr-o supa crema de legume.

Noi iti propunem astazi o reteta de mancare cu dovlecel scazut care contine: un dovlecel mare (sau doi mai mici), o ceapa, putina boia de ardei dulce, putina faina, 150 ml de smantana, piper, sare si patrunjel verde.

Dovlecelul se curata si se da pe razatoarea mare. Se amesteca apoi cu sare si se lasa sa se linisteasca. Ceapa trebuie spalata, curatata si taiata pentru calit. Cand este aproape gata, adaugati dovlecelul, boiaua si faina si amestecati bine. Puneti apoi in compozitie smantana, piperul, patrunjelul si lasati sa fiarba la foc mic.
Aceasta mancare poate fi servita ca garnitura la o friptura de pui pe gratar. Este o garnitura foarte gustoasa si usoara, ideala pentru sezonul de vara.

Tot o reteta indeala pentru garnitura unei fripturi, este foarte indicata si cea de dovlecel pane. Acest fel de mancare este usor de preparat. Feliati dovlecelul pe lung sau pe lat, dupa peferinta, in felii de circa 5mm grosime, dar pot fi si mai groase. Presarati putina sare pe ambele fete ale feliilor de dovlecel, apoi le dati prin faina si apoi prin ou batut, dupa care le prajiti in ulei incins.

Reteta de mancare de legume

Foarte apreciate si cautate in sezonul cald sunt mancarurile de legume. O astfel de reteta de mancare este si ghiveciul de legume cu orez. Legumele verii ofera vitamine si gust oricarei mancari. Si daca adaugam si orez, reteta de mancare este si satioasa si savuroasa.

Pentru aceasta reteta de mancare de legume si orez avem nevoie de : 1-2 cepe, 1-2 ardei grasi potrivit ca marime, 3-4 rosii bine coapte, ulei, ½ orez, sare, piper, patrunjel. Legumele se curata, se taie si se pun la calit in tigaie. Cand sunt aproape gata, se adauga orezul bine spalat si se caleste impreuna cu legumele. Se pune apa pentru a se fierbe orezul, se adauga condimentele, patrunjelul si mancarea de legume este gata.
Acest fel de mancare cu legume si orez poate fi servit ca garnitura la o friptura sau alaturi de o salata, intr-o zi de post.