Banii pe care trebuie sa ii platesti in cazul unei polite RCA variaza in functie de numeroase aspecte precum varsta, capacitatea cilindrica a motorului si multe altele, insa unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza pretul unei asigurari obligatorii RCA este sistemul bonus – malus care ofera o serie de reduceri soferilor ce nu sunt vinovati de producerea unor accidente rutier si ii penalizeaza pe cei care au produs asemenea evenimente in trafic.

In momentul in care vei incheia prima data o polita de asigurare obligatorie RCA pentru un anumit autovehicul, vei observa ca aceasta este incadrata in clasa B0, ceea ce nu presupune nicio reducere din pretul pe care trebuie sa-l platesti, insa totodata nici nu presupune existenta unei penalizari. La fiecare 6 luni vei beneficia de avansarea cu cate o clasa, astfel ca dupa un an, aceeasi polita de asigurare va fi incadrata in clasa B2 ceea ce prespune existenta unei reduceri din pretul pe care trebuie sa il platesti pentru a incheia asigurarea obligatorie. Nivelul cel mai inalt, B14, ofera o reducere semnificativa si este primit de catre cei care timp de sapte ani nu s-au facut vinovati de producerea unui accident rutier.

Sistemul bonus – malus ii penalizeaza pe cei care sunt implicati in accidente rutiere pe care le-au cauzat totodata, astfel ca pot ajunge sa plateasca mai multi bani decat la inceput. Clasa cea mai mica ce presupune totodata o polita de asigurare RCA mai scumpa este M8. Iata, deci, unul dintre principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti faci o asigurare RCA.

RCA-ul ofera o protectie suplimentara din punct de vedere financiar atat soferului care a cauzat un eveniment rutier, cat si celor care sunt pagubiti. Spre exemplu, daca din neatentie ai avariat o masina a carei cost de reparatie se ridica la o suma apreciabila, asigurarea RCA pe care ai incheiat-o va suporta aceste costuri. De asemenea, daca un alt sofer ti-a avariat masina atunci vei putea beneficia de reparatii care vor fi suportate de asigurarea RCA a vinovatului, fara a fi nevoie sa scoti bani din buzunarul propriu pentru reparatiile necesare masinii.

Sursa: Domas.ro